Evropa dhe lufta e tretë botërore (1953-1968) | Erupean


Evropa dhe bota e tretë lufta 1953_1968

nga 1953 forcat e nacionalizmit, e cila kishte përshpejtuar zhdukjen e perandorive të mëdha europiane në Azi, janë përhapur në pjesë të tjera të botës pazhvilluar. Revolucioni në Egjipt ishte prelud për nxitje të një forme më militante dhe më revolucionare të nacionalizmit në të gjithë vendet arabe. Në Afrikë too, si në veri dhe në jug të Sahara, Udhëheqësit nacionalistë janë në zhvillim të cilët ishin të vendosur për të krijuar pavarësinë politike të vendeve të tyre dhe në fund privilegjet e pakicave evropiane. Dhe, edhe kur pavarësia ishte arritur ka ende shumë arsye për mosmarrëveshje ndërmjet kolonive të mëparshme dhe fuqive evropiane, për këtë të fundit shpesh ka vazhduar të ketë një interes të madh ekonomik në zonat e vjetra koloniale.

evropian

Marrëdhëniet ndërmjet shteteve perëndimore evropiane dhe vendet e reja të Afrikës dhe Azisë janë komplikuar nga fakti se Rusia dhe fuqitë komuniste ishin të interesuar në këtë kohë shumë në rritjen e ndikimin e tyre politik në, dhe kontakti i tyre ekonomik me këto vende, sidomos në Lindjen e Mesme. Kombet e reja në përgjithësi nuk kanë qenë të shqetësuar për shkëmbimin e zotërinjve të tyre koloniale për komuniste të re në por kërkoi për të krijuar botën e tretë në mes të Lindjes dhe Perëndimit. megjithatë, ata ishin zvarritur në rivalitetet politike botërore, si dy fuqitë perëndimore dhe rusët kërkonin të ndërtojnë sistemet e tyre të aleancave.
Pakti i Bagdadit: Sepse fuqitë perëndimore një mjeti i përmban komunizmin në Azi dhe Lindjen e Mesme ishte krijimi i aleancave ushtarake me qeverinë pro-perëndimore. Në 1952 Greqia dhe Turqia ishin tërhequr në NATO dhe amerikane vonë krijuar bazat raketa në kufirin turk Sovjetik. Në atë zonë që po vinin për të miratuar rol mbrojtës anti komuniste aq gjatë të mbajtur nga Britania që nga ditët e Palmerston dhe Disraeli. Në vende të tjera në Lindjen e Mesme Britani e mbetur fuqinë më të përfshirë perëndimore. Këshilltarët ushtarakë britanikë mbetur në Irak dhe Jordani, dhe ne 1955 Iraku ishte i inkurajuar për të formuar një aleancë me Turqinë. Kjo aleancë u zgjerua për të përfshirë Pakistanin, Persia dhe Britania. Kjo ishte e qartë antikomuniste dhe papëlqyeshme fuqimisht nga Shtetet e neutralitetit në zonë. India për shembull, ishte frikësuar se mund të kthehet kundër saj në kontestet e saj me Pakistanin, edhe pse britanikët e bëri të qartë se nuk do të Ally kundër një vendi tjetër Komonuelthit. Edhe pse Shtetet e Bashkuara nuk ishte anëtar i paktit të inkurajuar atë, dhe pakti Bagdadi ishte i lidhur me dy NATO përmes Britanisë dhe Turqisë dhe organizata Azinë Juglindore traktatit përmes Britanisë dhe Pakistanit. SEATO ishte një tjetër pakt anti komuniste ushtarake e përbërë nga Shtetet e Bashkuar, Britania, Francë, Australi, Zelanda e Re, Filipinet, Tajlandë dhe Pakistan, dhe u formua në shtator, 1954,t o kundër agresionit në zonën perëndimore Jugut Paqësorit nën gjerësi.

Shpresoj se ju pëlqen ky artikull, në qoftë se ju e bëri sigurohuni që ju të jepni atë një thumbs up dhe një koment të mirë poshtë.

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

CommentLuv distinktiv