Хомологни серија и карактеристики на хомологни серија

Хомологни серија и карактеристики на хомологни серија

дефиниција;

Series of organic compounds which have a same functional group, similar structural feature but differ from each other by an integer number of CH2 (метилен група) се нарекува “хомологни серија”. Бројот на хомологни серија разликува од молекулска маса 14.

Карактеристики на хомологни серија:

 

  1. Сите броеви на хомологни серија имаат слични структури.
  2. Physical properties of homologous series change progressively more than or less than with the number of carbon atoms.
  3. На членовите на хомологни серија се претставени од страна на истите со општата формула CnH2n + 2 за алкан, CnH2n за алкен и CnH2n-2 за alkyne.
  4. со формулата разлика молекуларна помеѓу било кои две последователни членови е CH2.
  5. разлики молекуларна тежина помеѓу било кои две последователни членови се 14.
  6. Разни членови на хомологни серијата имаат исти општ метод на preparation.for пример сите алкани може да бидат подготвени од страна на намалување на алкил-халид.
  7. Разни членови на хомологни серија шоу редовни graduations во физичките својства и имаат ист хемиски својства.
 1. The name of the member of a homologous series either end with the same suffix or start with the same prefix.

Хомологни серија Алкани, алкени, и Alkynes

Хомологена серија е група на соединенија со истиот со општата формула, наведени во цел да се зголеми во големина, тоа е ланец на јаглеводород со различни во структурата, секоја структура се разликува само од страна на CH2 во секоја единица. Тие имаат слични хемиски својства.

Општо, постојат три хомолози серија која може да се дискутира понатаму ...

FOR EXAMPLE:
ALKANE: CnH2n+1
ALKENE: CnH2n
ALKYNE: CnH2n-2
ALCOHOL: CnH2n+1 OH
ETHERS: CnH2nO


алкани

Првиот Хомологена серија е Алкани, што содржи Ане на крајот од името на секој член на Алкан. Нејзиниот со општата формула е и хемиски дека не е растворлив во вода.

 • CH3-OH, CH3-CH2-OH, C3H7-OH.
  • CH3-COOH, CH3-CH2-COOH, C3H7
 • CH3-O-CH3, C2H5-O-CH3, C3H7-O-CH3

Имињата на член на Алкани се како што следува:

 • метан
 • етан
 • пропан
 • бутан
 • пентан
 • хексан

алкени

Алкените се втора Хомологена серија и името на членовите на семејството алкените се заокружи со една.
Алкените се многу реактивни од Алкани семејство, бидејќи алкени има двојно јаглерод врска со јаглеродниот. Нејзиниот со општата формула.

Имињата на членовите на алкени се како што следи:

 

 • етен
 • пропен
 • бутен
 • Pentene
 • Hexene

хомологни серија

General formula

Repeating unit

Functional group(s)

Straight-chainCnH2n + 2 (n 1)H3C−−CH3
Straight2 (n 1)−CF2−CF3
Chain alkylCnH2n + 1 (n 1)−CH2H3C−
Straight-chain 1-alkenesCnH2n (n 2)−CH2H2C=C−−CH3
CycloalkanesCnH2n (n 2)−CH2
Chain 1-alkynesCnH2n 2 (n 2)−CH2HC≡C−−CH3
polyC2nH2n−CH=CH−H3C−
Straight primary alcoholsCnH2n + 1OH−CH2H3C−−OH
Straight-chain primary acidsCnH2n +3 (n 0)−CH2H3C−
Straight azanesNnHn + 2 (n 1)−NH−H2N−−NH2

 

Alkynes

Alkynes се третата Хомологена серија и името на членот на семејството alkynes завршува со "yne". Таа содржи тројно јаглерод на јаглерод поврзување и тоа е општа формула.

Имињата на член на семејството Alkynes се како што следи:

 • Ethyne
 • Propyne
 • Butyne
 • Pentyne
 • Hexyne.

Се надевам ви се допаѓа овој напис, ако не бидете сигурни дека ќе го даде палците нагоре и добар коментар долу.

24 одговорите

 1. Brino февруари 14, 2018 / 2:16 сум

  I passed my exam by this post very much good.
  Thanks you Mujeer.

 2. Nivro февруари 14, 2018 / 2:17 сум

  I can’t believe that very nice.

 3. Shamein февруари 14, 2018 / 2:18 сум

  Thanks you very much.

 4. Kainat февруари 14, 2018 / 2:20 сум

  Very nice Mujeer.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *