Европа и трета светска војна (1953-1968) | Erupean


Европа и трета светска војна 1953_1968

Со 1953 силите на национализмот, која беше забрзан исчезнувањето на големите европски империи во Азија, се шири во другите делови на недоволно развиените светот. Револуцијата во Египет беше увертира на мешање на повеќе милитантни и повеќе револуционерна форма на национализам во текот на арапските земји. Во Африка премногу, заедно северно и јужно од Сахара, националистичките лидери се појавуваат кои биле решени да се утврди политичката независност на своите земји и се стави крај на привилегиите на европските малцинства. Па дури и каде независност е постигнат имаше уште многу основи за спорови меѓу поранешните колонии и европските сили, за второто често продолжи да имаат големи економски удел во старите колонијални области.

Европската

Односите меѓу западните европски држави и нови држави од Африка и Азија се комплицирана од фактот дека Русија и комунистичките сили се заинтересирани во овој пат во зголемување на нивното политичко влијание во, и нивната економска контакт со овие земји, особено на Блискиот Исток. Новите земји обично не се вознемирени да ги разменат своите колонијални господари за новата комунистичка на туку бара да се создаде од третиот свет меѓу Истокот и Западот. И покрај тоа, тие биле вовлечени во светот политичките ривалства, како и на западните сили и Русите бара да се изгради на нивните системи на сојузи.
Пактот за Багдад: За западните сили едно од средствата за кои содржат комунизмот во Азија и на Блискиот Исток е создавање на воени сојузи со прозападна влада. во 1952 Грција и Турција се подготвени во НАТО, а подоцна американскиот основана ракетни бази на турската советската граница. Во таа област, тие доаѓаат да го усвојат заштитни анти комунистички улога толку долго се одржа од страна на Велика Британија уште од времето на Палмерстон и Дизраели. На други места на Блискиот Исток Велика Британија остана најмногу се вклучени западните сили. Британски воени советници останаа во Ирак и Јордан, и во 1955 Ирак се охрабруваат да формира сојуз со Турција. Овој сојуз бил проширен да се вклучат во Пакистан, Персија и Велика Британија. Тоа беше јасно антикомунистичка и силно сакана од neutralist членки во областа. Индија, на пример, беше стравуваат дека тоа би можело да се сврти против неа во спорови неа со Пакистан, иако британските јасно стави до знаење дека не би сојузник против друга земја на Комонвелтот. Иако САД не бил член на спогодбата што ја охрабри, и Пактот Багдад е поврзано со двете НАТО преку Велика Британија и Турција и договор за организација на Југоисточна Азија, преку Велика Британија и Пакистан. SEATO беше уште еден анти комунистички воен пакт составен од Соединетите Американски Држави, Велика Британија, Франција, Австралија, Нов Зеланд, Филипини, Тајланд и Пакистан, и беше формирана во септември, 1954,т о контра агресија во југозападниот Пацифик областа под географска ширина.

Се надевам ви се допаѓа овој напис, ако не бидете сигурни дека ќе го даде палците нагоре и добар коментар долу.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *

CommentLuv значка