Éropa jeung perang dunya katilu (1953-1968) | Erupean

Éropa jeung dunya katilu perang 1953_1968

ku 1953 gaya nasionalisme, nu geus speeded nu leungit tina Empires Éropa gede di Asia, anu nyebarkeun ka bagian séjén dunya underdeveloped. Revolusi di Mesir ieu prelude ka aduk tina bentuk leuwih militan jeung leuwih revolusioner nasionalisme sapanjang bangsa Arab. Di Afrika teuing, boh kalér jeung Kidul tina Sahara, pamingpin nasionalis anu munculna anu ditangtukeun pikeun ngadegkeun kamerdikaan pulitik nagara maranéhanana jeung ngeureunkeun statusna tina minoritas Éropa. Komo mana kamerdikaan geus kahontal aya masih loba grounds keur sengketa antara urut jajahan jeung kakuatan Éropa, pikeun dimungkinkeun remen terus boga stake ékonomi utama di wewengkon kolonial heubeul.

Eropa

Nu hubungan antara Sarikat Éropa kulon jeung bangsa anyar Afrika jeung Asia anu nyusahkeun ku kanyataan yén Rusia jeung kakuatan Komunis éta kabetot di pisan waktu ieu ngaronjatkeun pangaruh pulitik maranéhanana di, jeung kontak ékonomi maranéhanana jeung nagara ieu, utamana di timur tengah. Bangsa anyar éta umumna teu melang ka tukeur Masters kolonial maranéhanana pikeun Komunis anyar dina tapi rada ditéang nyieun dunya katilu antara East jeung West. Tapi, maranéhanana nyeret kana rivalries pulitik dunya, salaku boh kakuatan kulon jeung Rusia ditéang pikeun ngawangun nepi sistem maranéhanana alliances.
Nu Baghdad Pakta: Pikeun kakuatan kulon hiji sarana ngandung komunisme di Asia jeung Wétan Tengah ieu kreasi alliances Militér jeung pamaréntah pro-kulon. Di 1952 Yunani jeung Turki geus dicokot kana NATO jeung American saterusna ngadegkeun basa roket dina wates Soviet Turki. Di wewengkon nu maranéhanana datang pikeun ngadopsi nu pelindung peran anti Komunis lila diayakeun ku Britania saprak poé Palmerston jeung Disraeli. Nguap di Tengah Wétan Britania tetep daya Western paling aub. advisers militer British tetep di Irak jeung Yordania, jeung 1955 Irak ieu wanti pikeun ngabentuk hiji satru jeung Turki. satru ieu enlarged ngawengku Pakistan, Persia jeung Britania. Ieu jelas anticommunist jeung niatna disliked ku Sarikat neutralist di wewengkon. India misalna ieu fearful nu bisa jadi tos ngalawan nya di sengketa nya jeung Pakistan, sanajan British nerangkeun yén teu ngalakukeunana babaturan deukeut ngalawan nagara Pasamakmuran sejen. Sanajan ngahiji Sarikat teu anggota pakta eta wanti eta, jeung pakta Baghdad ieu numbu ka duanana NATO ngaliwatan Britania jeung Turki jeung perjangjian organisasi Kidul Asia Wétan ngaliwatan Britania jeung Pakistan. SEATO ieu pakta sejen anti Komunis militer diwangun tina ngahiji Sarikat, Britania, Perancis, Australia, Selandia Baru, Filipina, Thailand jeung Pakistan, sarta kabentuk dina September, 1954,t o counter agresi di wewengkon Pasifik kulon Kidul di handap lintang nu.

You May Also Like

About the Author: mujeer

WikiWon.com is a blog which aims to provide quality guidance to Bloggers, Webmasters, and Web Developers. It covers Free Web Development Resources, WordPress Tutorials, WordPress Plugins, WordPress How-to Guides, WordPress Page Speed Optimization, WordPress SEO, Android Tutorials, Android Applications and Much More. Within 6 months is about to hit 8000+ subscribers and still counting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE