20 Këshilla për të derdhur Trupi i shëndoshë për shëndet të mirë | Fats & vajrat & Llojet | yndyrë & shëndetësor


Si të ulët yndyrë në trupin tonë.

Një substancë që është e përbërë nga një ose më shumë yndyror acidet. Fat është forma kryesore në të cilën energjia ruhet nga organi. Një shtresë e yndyrë, i njohur si ind dhjamor, qëndron direkt nën lëkurë shumat e tepërta yndyrë janë të depozituara nën lëkurë në trashje.

fatal

Duke shkaktuar, ose përfundon në vdekje.

lodhje

lodhje.

Pad Fat

Një koleksion të lokalizuara të indit yndyror. pads yndyrë gjenden zakonisht në pjesët e trupit që kanë nevojë për cushioning dhe mbrojtje, të tilla si prapa shikimet, rreth veshkave, pas gjunjë, pads anormale yndyrë mund të jenë të tumoreve noncancerous ose mund të zhvillohet në çrregullim të caktuara si lipodystrophy.

Yndyrna dhe vajra

Ushqyesve që ofrojnë trupin me formën e saj më të përqendruar e energjisë. Yndyrna janë grupi më i madh i lipideve shkop janë komponimet që përmbajnë zinxhirët e karbonit dhe hidrogjenit atomeve me shumë pak oksigjen. Kimikisht ata të përbëhet kryesisht nga acidet yndyrore të kombinuara me glicerinë. Yndyrna janë zakonisht të ngurta në temperaturë dhome, ndërsa vajra dhe të lëngshme.

Olie Oil është një burim i pasur i mono yndyrë patrajtuara cili është i njohur tashmë për të ulur rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, kur një pjesë e një dietë të shëndetshme.

LLOJET

Yndyrna dhe vajra janë të ndarë në dy grupe kryesore – ngopur dhe unsaturated në varësi të përqindjes së atomeve të hidrogjenit që ato përmbajnë. Nëse acidet yndyrore përmban sasinë maksimale të mundshme të hidrogjenit, yndyrna janë të ngopur. Nëse disa vende në zinxhirin e karbonit janë të shkreta nga hidrogjeni, ata janë yndyrna të pangopura Monounsaturated janë yndyrna të pangopura me vetëm një vend që mund të marrë një atom hidrogjeni shtesë, në qoftë se shumë vende janë të zbrazëta, yndyrna janë polyunsaturated. yndyrna shtazore të tilla si ato në mish dhe produkte të qumështit janë të ngopur kryesisht yndyrna vegjetale priren të jenë unsaturated.

FAT DHE SHËNDETI

Sasia dhe llojet e yndyrës në dietën kanë implikime të rëndësishme për shëndetin. Një dietë që përmban një sasi të madhe të yndyrës, veçanërisht të ngopur yndyrë, është e lidhur me obezitetin dhe një rritje të rrezikut të arteriosklerozës dhe i sëmundjes pasues arteries koronare dhe infarkti. çrregullime të tjera serioze që lidhen me konsumin e yndyrë të tepërt janë kancere të gjirit, diabeti mellitus.

PËRDORIMI NË TRUPIN.

Disa yndyrna ushqimore, kryesisht triglycerides janë burimet e yndyrë vitamina A foluble,D,E

Dhe K si dhe i acids.Triglycerides yndyrore esenciale janë forma kryesore e yndyrë të depozituara në trup, këto dyqane të veprojë si një rezervë të energjisë,, ata gjithashtu ofrojnë izolim dhe një shtresë mbrojtëse për organet delikate, si zemra dhe veshkat. Phospholipids janë yndyrna strukturore që gjenden në membranat qelizore. Sterols të tilla si kolesteroli janë gjetur në indet shtazore dhe bimore, ata kanë një shumëllojshmëri të funksioneve dhe janë thelbësore për të bërë hormonet apo vitamina fosfolipide dhe sterols janë bërë në trup nga ushqyesve të parashikuara në dietë.

FAT METABOLISM

yndyrna ushqimore janë emulsified pari nga kripërat biliare para se të thyer nga lipase poshtë, një enzimë pankreatik, ata janë të zhytur nëpërmjet sistemit limfatik para se të hyjnë në gjak që do të kryhen në gjak, e lipide bëhen lidhur me proteinat në shtet që janë të njohur si të lipoproteinave, ka katër klasa të lipoprotein, (HDLs), lipoproteina desity.

(LDLs), dhe lipoproteina me densitet shumë (VLDLs) LDLDs dhe VLDLs përmbajnë sasi të mëdha të kolesterolit të cilat ata bartin përmes qarkullimit të gjakut dhe depozitave në indet, ata janë nganjëherë referuar si yndyrna të këqija. HDLS njohur si yndyrna të mirë, marr kolesterolit dhe të kryejë atë përsëri në mëlçi për përpunim dhe sekretim. Niveli i lartë i LDLs janë të lidhur me arteriosklerozës, ku si HDLs të ketë një efekt mbrojtës.

 

 

Hope you like this article, if you did make sure you give it a thumbs up and a good comment down below.

15 Responses

  1. Charles March 2, 2017 / 7:03 am

    This is so nice.its good to live a healthy lifestyle

    • mujeer March 2, 2017 / 10:08 am

      i mirëpritur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *