20 Совети за да барака телесните масти за добро здравје | масти & масла & видови | масти & здравје


Како да се масти ниска во нашето тело.

Супстанца која се состои од еден или повеќе масни киселини. Масти е главната форма во која енергија се складира во телото. А слој на маст, познат како масното ткиво, се наоѓа директно под кожата Вишокот на масти се таложат под кожата на дебелината.

фатална

предизвикување, или завршува со смрт.

замор

замор.

масти подлога

Локализирана колекција на масното ткиво. Масти влошки обично се наоѓаат во делови од телото кои треба амортизирање и заштита, како што се зад очното јаболко, околу бубрезите, зад колената, абнормални масти влошки може да биде noncancerous тумори или може да се развие во одреден редослед како што се липодистрофија.

Масти и масла

Хранливи материи кои обезбедуваат телото со својот најмал концентрирана форма на енергија. Масти се најголемата група на липиди стапче се соединенија кои содржат синџири на јаглеродни и водородни атоми со многу малку кислород. Хемиски тие се состојат главно од масни киселини во комбинација со глицерол. Масти обично се цврсти на собна температура, додека масла и течни.

Olie масло е богат извор на црно не се лекува масти кој сега е познат за да се намали ризикот од кардиоваскуларни болести, кога дел од здравата исхрана.

ВИДОВИ

Масти и масла се поделени во две главни групи – заситени и незаситени зависно од количеството од водородни атоми кои ги содржат. Ако масни киселини содржат максимална можна количина на водород, на масти се заситени. Ако некои сајтови на синџирот на јаглерод се зафатени со водород, тие се незаситени Мононезаситени масти се незаситени масти со само еден веб-сајт што може да преземе дополнителни водороден атом, ако голем број на сајтови се празни, на масти се полинезаситени. животински масти, како што се оние во месо и млечни производи во голема мера се заситени растителни масти имаат тенденција да бидат незаситени.

FAT И ЗДРАВЈЕ

Висината и видот на масти во исхраната имаат значајни импликации за здравјето. Исхраната која содржи голема количина на масти, особено заситени масти, е поврзан со дебелината и зголемен ризик за атеросклероза и на следните коронарна артериска болест и мозочен удар. Други сериозни нарушувања поврзани со потрошувачката на вишокот на масти вклучуваат рак на дојка, дијабетес мелитус.

УПОТРЕБА НА ТЕЛО.

Некои внесот на масти, главно триглицериди се извор на масти foluble витамини А,D,Е

И К и, исто така, од суштинско acids.Triglycerides киселини се главна форма на масти се складира во телото, овие продавници да дејствува како резервна енергија,, Тие, исто така обезбеди изолација и заштитен слој за деликатни органи како срцето и бубрезите. Фосфолипидите се структурните масти се наоѓаат во мембраните на клетките. Стероли, како што се холестеролот се наоѓаат во животински и растителни ткива, тие имаат различни функции и се од суштинско значење за донесување на хормони и витамини фосфолипиди и стероли се направени во телото од хранливи материи што се предвидени во исхраната.

FAT METABOLISM

Внесот на масти се првите emulsified од жолчните соли, пред да бидат поделени по липаза, на панкреасните ензими, тие се апсорбираат преку лимфниот систем пред да влезат во крвотокот да се врши во крвта, липидите се врзува за протеините во државата тие се познати како липопротеини, постојат четири класи на липопротеини, (HDLs), Desity липопротеини.

(LDLs), и липопротеини со многу густина (VLDLs) LDLDs и VLDLs содржат големи количини на холестерол кој тие го носат низ крвотокот и депозити во ткивата, тие понекогаш се нарекуваат и лоши масти. HDLS Познат како добри масти, ги собереш на холестерол и го носат назад кон црниот дроб за преработка и екскреција. Високо ниво на LDLs се поврзани со атеросклероза, каде што HDLs има заштитен ефект.

 

 

15 Responses

  1. Charles March 2, 2017 / 7:03 am

    This is so nice.its good to live a healthy lifestyle

    • mujeer March 2, 2017 / 10:08 am

      Добредојдовте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *