Фенг шуи | клучни принципи | медицински мислење | Се посоветувате со лекар | Фенг шуи


Фенг шуи

Практикува во Кина за повеќе од илјада години, Фенг шуи е древна Ориенталната уметност на уредување на животниот и работен простор да се донесе физички и духовни придобивки. Кои произлегуваат од истата филозофија како акупунктура и други традиционални кинески терапии, таа се обидува да се усогласат на протокот на (животна енергија) во рок од една просторија или зграда за подобрување на здравјето, среќа, и благосостојба на оние кои живеат или работат таму. Фенг шуи има големо влијание врз развојот на градовите како што се Хонгконг во Велика Британија, Северна Америка и Австралија на

Буквално се преведува како “ветер” и “вода” грижам шуи (изречена” Фенг шуи”) има своите корени во древната кинеска верување дека животната средина сили обликуваат човечката судбина. Според легендата, Кинески владетел, FU Сји, видов желка произлегуваат од реката Ло и сфати дека одбележувањето на својата школка симболизиран универзални принципи. Тој се користи овој модел да се осмисли осум конфигурации на енергетски сили, познат како триграми, кој стана основа на енормно влијателна работата на дивинација, јас Чинг (од книгата на промени). Смета за гатачката од грижам шуи мајсторите на Кралскиот судови, што подоцна се користат во текот на Кина како водич за донесување на одлуки. Фенг шуи го преживеал векови и се зема толку сериозно во Далечниот Исток, западните компании стационирани таму често се должни да го признае кога дизајнирање на нови канцеларии. Тоа на овој начин, knowledge of the art is now spreading to the west.

клучни принципи

Врз основа на истите принципи како оние на традиционалната кинеска медицина, Фенг шуи е понекогаш се нарекува “простор акупунктура” Во истиот начин на кој нерамнотежа помеѓу јин и јанг во тело се смета да го наруши здравјето, вели дека имаат негативен ефект врз сите аспекти на животот, од односи со финансиски работи.

пејзажи, зграда, соби дури и на врвот на табелите се вели дека имаат свои проток на друштвото или животната енергија, и се грижат шуи охрабрува блокирани или осиромашен друштвото октогонална сајтот, било познато на БА-џвакање, may be superimposed onto the ground plan of a building or room. If one section of the bar gun is missing, или лошо наредени се очекуваат проблеми во соодветната област на патниците, живот. Кинеската концепти на триграми и (Пет елементи) земјата, оган, вода, дрво, и метал се исто така клучни фактори во грижам шуи, во зависност од училиштето на грижам шуи на која припаѓа лекар, секој елемент може да биде поврзано со точка компас, боја, сезона, и број. Односот помеѓу елементите се користат за проценка на фенг шуи во домот или на работното место и да се создаде состојба на хармонија. на патниците, датум на раѓање често се земе во предвид, бидејќи тие исто така може да се категоризираат според петте елементи. Some practitioners also use a map of five symbolic animals to analyze a space.

На Запад, “простор расчистување” техники може да се користи како додаток на, или наместо да се грижат шуи. Церемонијални обреди се извлечат од Индијанци, зулу, маорски, и балиски култури, вклучувајќи ѕвоно ѕвони, темјан, горење, incantations are crystals, се користи за чистење, и бетонската зграда.

Докази и истражувања

Не студии се врши во западниот дел на фенг шуи, и истражување во врска терапии, како што се акупунктура, не успеа да го докаже постоењето на друштвото.

медицински мислење

Грижам шуи е надвор од границите на Западен медицинска експертиза и се чини далеку од конвенционалниот пристап до болест и третман. Сепак, doctors acknowledge that social and psychological effects of health and disorder may merit some consideration.

Се посоветувате со лекар

A Fend Shui consultation usually involves a visit to your home or workplace by a practitioner. Должината на посетата зависи од големината на објектот, но генерално е 1-2 часа. За време на сесијата, на лекар ќе ве праша за сите области во вашиот живот или бизнис, кој ќе се чувствуваат се во потреба од внимание, а исто така може да побара датум на раѓање на сите te член на вашето houshold или клучни членови на персоналот на вашето работно место.

Hope you like this article, if you did make sure you give it a thumbs up and a good comment down below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *