Eropah lan katelu perang donya (1953-1968) | Erupean

Eropah lan donya katelu perang 1953_1968

Miturut 1953 pasukan nasionalisme, kang speeded ngilang saka kerajaan Eropa ing Asia, padha nyebar kanggo bagéan saka donya katilar. Revolusi ing Mesir ana ing Prakata menyang aduk saka wangun liyane militant lan liyane revolusioner nasionalisme saindhenging bangsa Arab. Ing Afrika banget, loro lor lan kidul saka Sahara, pemimpin nasionalis padha berkembang sing wis ditemtokake kanggo netepake kamardikan politik negara lan mungkasi hak istimewa saka minoritas Eropah. Lan malah ngendi kamardikan wis ngrambah ana isih akeh latar kanggo musuhan antarane tilas koloni lan kakuwasan Eropah, kanggo terakhir seneng terus duwe saham ekonomi utama ing wilayah kolonial lawas.

European

Ing hubungan antarane Amerika Eropah kulon lan bangsa anyar Afrika lan Asia padha rumit dening kasunyatan sing Rusia lan kakuwasan Komunis padha kasengsem ing banget iki ing wektu nambah pengaruh politik ing, lan kontak sing ekonomi karo negara iki, utamané ing sisih wétan tengah. Bangsa anyar padha umume ora penasaran ijolan Master kolonial sing kanggo Komunis ing nanging rodo sought kanggo nggawe donya katelu antarané Wétan lan Kulon. Nanging, padha nyeret menyang saingan politik donya, minangka loro kakuwasan kulon lan Rusia sought kanggo mbangun munggah sistem sing boloan.
The Baghdad Kasunyatan: Kanggo kakuwasan kulon siji sarana ngemot komunisme ing Asia lan Timur Tengah iki nitahaken saka boloan Military karo pamaréntah pro-kulon. ing 1952 Yunani lan Turki wis digambar menyang NATO lan Amérika mengko diadegaké dhasar roket ing tapel wates Soviet Turkish. Ing wilayah sing padha teka nganggo ing protèktif peran anti Komunis supaya dawa dianakaké dening Britain wiwit dina Palmerston lan Disraeli. Papan-papan liya ing Timur Tengah Britain tetep daya Western paling melu. panasehat Kolombia tetep ing Irak lan Yordania, lan ing 1955 Iraq mèloni mbentuk Alliance karo Turkey. aliansi iki nggedhekake kanggo kalebu Pakistan, Persia lan Britain. Iku cetha anticommunist lan banget seneng dening Serikat neutralist ing wilayah. India kanggo Kayata ana wedi sing bisa nguripake marang dheweke ing musuhan karo Pakistan, senadyan British digawe iku cetha wong bakal Kumpulan marang negara Persemakmuran liyane. Senajan united Serikat ora anggota kasunyatan iku disaranaké iku, lan kasunyatan Baghdad iki disambung kanggo loro NATO liwat Britain lan Turki lan kasepakatan organisasi Asia Kidul Wétan liwat Britain lan Pakistan. SEATO ana kasunyatan liyane anti Komunis militèr arupi United States, Britain, France, Australia, New Zealand, Filipina, Thailand lan Pakistan, lan iki kawangun ing September, 1954,t o counter agresi ing wilayah Pasifik kulon South ngisor Latitude.

You May Also Like

About the Author: mujeer

WikiWon.com is a blog which aims to provide quality guidance to Bloggers, Webmasters, and Web Developers. It covers Free Web Development Resources, WordPress Tutorials, WordPress Plugins, WordPress How-to Guides, WordPress Page Speed Optimization, WordPress SEO, Android Tutorials, Android Applications and Much More. Within 6 months is about to hit 8000+ subscribers and still counting.

Ninggalake a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions dening W3 EDGE
error: Content is protected !!